Top 8 tips voor het vinden van inspiratie (online & offline) voor je kunst!

Hoe vind je inspiratie voor je kunst? Dat kan soms lastig zijn! De ene dag bruis je van ideeën en de andere dag weet je niet waar je moet beginnen en ben je inspiratieloos. Door de jaren heen heb ik een aantal manieren gevonden hoe ik onbewust en bewust gevoed wordt met inspiratie. Daarom hieronder enkele tips! Heb jij nog goede tips voor het krijgen van inspiratie voor kunst? Laat het gerust weten!

  1. Instagram

Iedereen kent Instagram! Maar hoe vind je op IG de leuke, creatieve pagina’s die jou een dagelijkste dosis creativeness geven? Tip 1: Zoek via hashtags. Bijvoorbeeld #abstractart #acrylicart #collageart #portraitart.. noem maar op! In het engels zul je de meeste resultaten vinden natuurlijk. Naast personen kan je ook de hashtags volgen. Dit vind ik persoonlijk heel fijn, want dan komen er niet alleen posts op je tijdlijn van de mensen die je volgt, maar ook van het onderwerp dat jij interessant vindt!

  1. Pinterest

Op Pinterest vind je ook van alles! Je kan heel goed op onderwerp zoeken, dus als je bloemen wil tekenen of schilderen zoek je op: orchidee of rozen. Je kan je zoektermen aanscherpen door toe te voegen wat voor soort afbeelding je zoekt, bijvoorbeeld: rozen schilderij, rozen tekening. Je krijgt zo heel gericht resultaten op wat je zoekt en vervolgens kan je deze toevoegen aan je eigen board. Ook als je op de afbeeldingen klikt, zie je onder de afbeeldingen suggesties. Hier vind je nóg meer gerichte resultaten.

Mijn Pinterest borden.

 

  1. YouTube

Op YouTube vind ik vooral inspiratie voor een bepaalde techniek of stijl voor schilderen of tekeningen. Als je kijkt hoe andere kunstenaars hun eigen techniek toepassen, kan je daar nieuwe trucjes en/of materialen uit halen om te gebruiken! 

Een kanaal waar veel uitleg op staat, is het kanaal van ‘Robert Burridge – BobBlast’. Deze man legt enthousiast uit hoe bepaalde technieken werken, hoe je materiaal toepast en hoe je in verschillende stijlen schildert… kortom, hij heeft veel ervaring! Dit komt doordat hij cursussen geeft. 

Stel daarom bij het zoeken gewoon een vraag over wat je te weten wil komen en je zal genoeg video’s vinden!

Online is natuurlijk super easy, snel en inspirerend, maar in de ECHTE wereld zijn er genoeg plekken om inspiratie op te doen. PLUS het zorgt ervoor dat je je hoofd even leeg maakt en juist weg gaat achter een scherm.

  1. Streetart

Streetart zal niet makkelijk te vinden zijn, maar OH MY wat een bron van inspiratie is dit!

Twee jaar geleden was ik in Londen en ging ik samen met mijn nicht die daar woont naar de wijk Shoreditch. In deze wijk zie je op elke muur een schildering zitten. Van grote tot kleine tekeningen; elke creatie heeft een betekenis! Als je daarom in een grote stad bent; zoek de plekken op waar de straatartiesten de muren als canvas gebruiken! 

 

Customized jack naast streetart van Jim Vision in Shoreditch, Londen.
  1. Tijdschriften

Vroeger deed ik niet anders; heerlijk tijdschriften doorbladeren en alle kleurrijke plaatjes eruit scheuren, verzamelen en plakken maar! Ik zal zeggen; ik doe het gewoon weer! Ik gebruik veel afbeeldingen uit tijdschriften als achtergrond op een canvas of in een artjournal (wat is een artjournal? Ook een blog waard!). Maar naast het gebruik van een tijdschrift kan je natuurlijk ook gewoon bladeren om inspiratie op te doen. Vooral in tijdschriften over Wonen en Lifestyle kan je ontzettend veel kleurencombinaties vinden. Net als modetijdschriften komen de trends naar voren en zie je welke patronen en kleuren mooi bij elkaar passen! Dus… vraag je buren, familie of vrienden om tijdschriften die zij niet meer gebruiken of als je zelf een bepaald tijdschrift wil, kan je ze natuurlijk ook kopen 🙂

  1. Natuur

Laatst zat ik in de auto en zag ik de mooiste pasteltinten verschijnen in de lucht tijdens een zonsondergang. Op dat soort momenten denk ik; WAAAAUW dit is een plaatje! Net als het bos dat nu kleurrijk is in deze tijd van het jaar. Ga lekker naar buiten en opzoek naar mooie landschappen, planten, bomen, kleuren etc.. Maak er een foto van en gebruik het voor je inspiratie!

  1. Musea

Online EN offline kunnen musea en galerijen je inspiratie geven voor je eigen kunst. Bekijk het werk van andere kunstenaars en leer van hun techniek. Zelfs zijn het werken van jaren geleden, juist dan kan het ook inspiratie geven. Bekijk hoe kleuren en stijlen gebruikt werden en geef het een moderne twist!

8.  Eigen ervaringen

Iedereen heeft van alles meegemaakt in haar/zijn leven. Soms geweldig mooie dingen, maar soms ook verdrietige momenten. Gebruik je gevoelens en ervaringen om te vertalen naar een beeld of boodschap wat jij wilt vertellen. Je spreekt daarmee vanuit je hart, waardoor je kunst een lading emotie krijgt en een ECHT verhaal vertelt. Dit is ook wat ik telkens probeer te bereiken in het maken van kunst. Lees hier meer over mij.

Hopelijk heb je iets aan deze tips om inspiratie voor je kunst of andere creatieve uitingen te krijgen en kan je volgende keer sneller en leuker inspiratie opdoen!

X Art by Heart Laura

Geef een reactie

*